Lasix 20 Tabl 500mg

Op voorschrift
Geneesmiddel
Op bestelling
Ja

Onze Leveringsmethodes:

Afhalen in de apotheek

Dit is een geneesmiddel, geen langdurig gebruik zonder medisch advies, bewaren buiten bereik van kinderen, lees aandachtig de bijsluiter. Vraag raad aan uw arts of apotheker. In geval van bijverschijnselen, neem contact met uw huisarts.

Geneesmiddelen zijn geen gewone producten. Ze kunnen nooit teruggenomen of geruild worden. De wet verbiedt apothekers om ongebruikte geneesmiddelen terug te nemen. In het belang van uw veiligheid worden alle geneesmiddelen die u terugbrengt naar de apotheek gesorteerd bij de vervallen geneesmiddelen.

Beschrijving

Lasix® behoort tot de groep van de diuretica. Lasix® 500 mg is een vorm van Lasix met hoge dosis.

Gebruik

Enkel voor oraal gebruik. Neem de tabletten in op een lege (nuchtere) maag. De tabletten zijn deelbaar in vier waardoor de noodzakelijke dosis gemakkelijk verkregen kan worden. De tabletten zijn vooral aangewezen bij de chronische vormen van nierinsufficiëntie.

Lasix 500 mg is ook aangewezen om de behandeling van patiënten, die voldoende gereageerd hebben op de intraveneuze infusie, voort te zetten via tabletten met dosissen die een vergelijkbare werking hebben.

In dat geval zal de arts u als begindosis de hoeveelheid werkzaam bestanddeel voorschrijven die bij u een waterafdrijvend effect heeft gehad bij de intraveneuze infusie. Is er onvoldoende urineafscheiding (diurese) na 4 tot 6 uur, dan zal uw arts de dosis verhogen met 1/2 tot 1 tablet.

Samenstelling

Lasix 500 mg tabletten: 500 mg furosemide per tablet.

Hulpstoffen:

 • natrium carboxymethylzetmeel (type C)
 • microkristallijne cellulose
 • chinoline geel (E104)
 • lactose monohydraat
 • magnesiumstearaat
 • maïszetmeel
 • anhydrisch colloïdaal silicium dioxide
 • talk
Indicatie

Het gebruik van deze twee vormen van Lasix aan hoge dosis is enkel aangewezen bij patiënten bij wie de nierfunctie sterk is aangetast en dit in het geval van :

 • acute nierinsufficiëntie (oligo-anurie), b.v. post-operatief en bij infectieuze processen.
 • chronische nierinsufficiëntie in het stadium van pre-dialyse en dialyse met vloeistofretentie, in het bijzonder in geval van chronisch longoedeem.
 • nefrotisch syndroom met sterk verminderde nierfunctie, b.v. chronische glomerulonephritis, lupus erythematodes, Kimmelstiel-Wilson syndroom.
Contra indicatie

Lasix 250 mg/25 ml en Lasix 500 mg zijn gecontra-indiceerd bij alle patiënten met een glomerulaire filtratie die normaal is of hoger is dan 20 ml/min. In dergelijke gevallen kunnen hoge dosissen Lasix immers tot een sterk vocht- en zoutverlies via de urine leiden wat een shock of ernstige stoornissen van de vocht- en de elektrolytenbalans kan veroorzaken.
Furosemide mag niet toegediend worden aan patiënten met:
- een overgevoeligheid voor furosemide of voor één van de in "Samenstelling" vermelde hulpstoffen. Er bestaat een kruisallergie tussen furosemide en sulfamiden (bijvoorbeeld antibiotica van het sulfamide- of sulfonylureatype),
- dehydratatie of hypovolemie,
- nierinsufficiëntie met oligo-anurie die niet reageert op furosemide,
- een toestand van precoma of comateuze toestanden die optreden bij hepatische encefalopathie,
- ernstige hyponatriëmie,
- ernstige hypokaliëmie,
- aan zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven (zie "Zwangerschap en borstvoeding"),
- omwille van de aanwezigheid van lactose in Lasix 500 mg tabletten (55 mg/tablet) is dit geneesmiddel tegenaangewezen bij patiënten met zeldzame erfelijke aandoeningen als galactose-intolerantie, Lapp lactasefeficiëntie of glucose-galactose malabsorptie.
Lasix 250 mg/25 ml mag niet toegediend worden in bolusvorm. Lasix 250 mg/25 ml mag alleen toegediend worden via infusiepompen waarbij het volume en de snelheid geregeld worden, om het risico op een accidentele overdosering te verminderen.
Lasix 500 mg mag alleen toegediend worden aan patiënten bij wie de glomerulaire filtratie sterk verminderd is. Zo niet bestaat er gevaar voor overmatig verlies van elektrolyten en van vocht.

Gegevens
CNK0117622
Breedte65 mm
Lengte126 mm
Diepte25 mm
Hoeveelheid verpakking20
Bijsluiter